Naše usnule bebe

05 Jul, 2017

Nase usnule bebe

Generalna — Autor ninuska @ 04:33

Zamisao ovog bloga jeste da pruzi prvenstveno podrsku i utjehu vama koje se sucavate sa gubitnom bebe u ranoj ili poodmakloj trudnoci.Sama sam imala oba iskustva i kroz taj period sam prolazila bez dovoljno informacija šta me čeka,od same procedure bilo da je u pitanju spontani pobačaj ,bilo da je u pitanju tzv terapeutski prekid trudnoce ( prekid trudnoce zbog kongenitalne anomalije ploda ili pak nekih drugih medicinskih razloga sa kojima nisam upoznata).

Razmisljajuci o blogu,uvijek sam pri ruci imala papir,gdje sam pisala i razmisljanjima o ovim zivotnim iskustvima. U pitanju je gubitak,koji često okruženje nekako shvata,ovdje spontani pobacaji kad su u pitanju,rogobatno cu se izraziti,al u nedostatku trenutno,adekvatnijeg termina,al ,nekako olako.Nakon toga,obicno idu floskule: „Jos si mlada,bice jos djece“ ili pak „ Bog dao,bog uzeo“ , „ Bolje sto je tako,nego da se cijeli zivot mucis“ i sl.

Shvatam i njih,niko tu ne zna sta mudro reci, onda se ljudi drze uobicajnog sablona,da nekako lakse prodju kroz neprijatnost susreta sa osobo kojoj se to desilo.I to je ok,ljudski je.

No sta je sa nama.koje sve to cujemo u tim prvim danima,koje sve posjete ispsostujemo,sta je sa nama koje na kraju ostanemo same sa svojim bolom.Kako dani,mjeseci odmicu,to vise niko ne pominje,ali gdje smo mi nakon tih dana... tih mjeseci.Mozemo se osjecati jako usamljeno,medju najblizima.Najveca podrska i oslonac se nalazi u suprugu.Šta se desava,kad od njega ne dobijemo adekvatnu podrsku,jer se i sam nosi sa bolom,pa cuti ili manje vremena provodi kuci ili bas prica prenaglaseno o tome.Kako ponovo da se sretnemo i redefinisemo odnos.

Ovo su samo nacete teme koje se otovore,preplicu,kad krene proces zalovanja uslijedgubitkom.

Hm...uopste nije ovako trebao izgledati pocetak,ali eto misli krenuse u tom smjeru,pa sam ih samo pratila.

Poenta cijele ove price jeste da se cujemo,razmijeno informacije,budemo podrska.Niste same,ne desava se samo vama,i na zalost niste rijetke kojima se desio gubitak bebe.

Ovo nek bude tek pocetak,putovanja kroz sam proces suocavanja sa potencijalnim gubitnom bebe uslijed komlikacija,dozivljenim gubitnok,moralnim dilemama,mediciskim nejasnocama i neznanju itd...

 

 

 

 

 

 

 


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs